zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 правила за интимната хигиена на жената



7 правила за интимната хигиена на жената

здраве.bg

Грижите за интимните части на тялото са деликатна, но особено важна тема, по която е добре да си говорят неведнъж всяка майка и дъщеря. Половата система, особено на жената е много чувствителна и лесно податлива на инфекции от различен характер и с разнообразни причинители.

Смята те ли, че познавате достатъчно правилата за интимна хигиена? Предлагаме ви няколко от тях с надеждата да ви помогнем още малко:

Правило №1

Не употребявайте обикновен тоалетен сапун за поддържане на интимната си хигиена. Киселинността (рН) на кожата е 5,5, а на влагалището – 3,3. Природата специално го е „окислила”, за да може да умират вредните микроби, а сперматозоидите да се чувстват “удобно” и лесно да намират пътя до яйцеклетката.

Обикновеният тоалетен сапун прави „интимния” баланс по-алкален, а това отваря „вратите” за вредните бактерии, които провокират вагинит и млечница, и „включва” червена светлина за сперматозоидите. Затова използвайте само специални средства, които прочистват, дезодорират и унищожават вредната флора, и премахват раздразненията на лигавицата.

Не забравяйте, че гелът за интимна хигиена не е предназначен за лечение на заболяванията, предавани по полов път. Ако имате секрети, сърбеж или парене, потърсете съдействие от гинеколог.

Правило №2

Взимайте интимен душ минимум два пъти дневно. Принципно той е необходим след всяко посещение в тоалетната. Ако нямате такава възможност, запасете се с мокри кърпички, напоени с антисептичен разтвор.

В кърпичките с надпис ”интимни” няма спирт, който да дразни лигавицата, те съдържат овлажняващи растителни масла, успокояващи екстракти от билки и млечна киселина, която способства за възстановяването на киселинно-алкалния баланс.

Правило №3

Всекидневните превръзки трябва да се сменят на всеки 4 часа. Това, което те са абсорбирали, е прекрасна среда за размножаването на бактерии. Колкото по-дълго стои превръзката, толкова по-малко полза има от нея и толкова по-голяма е вероятността от...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.